OPRICHTER


Esther Visser, oprichter van Swim in Balance

Esther Visser, oprichter van Swim in Balance

Esther Visser is professioneel violiste, gespecialiseerd in historische uitvoeringspraktijk, Alexander Techniek docente, PhD onderzoeker en ze leidt Swim in Balance.


Achtergrond

Esther is sterk geïnteresseerd in hoe je een bepaalde activiteit (vioolspelen, bewegen, zwemmen) met zoveel kwaliteit kunt uitvoeren, dat er als vanzelf een mooi resultaat uit voortkomt. De Alexander Techniek kan daar enorm goed mee helpen.

Toen Esther viool studeerde aan het conservatorium van Amsterdam, merkte ze dat er een kamertje was waar studenten altijd met een grote glimlach uit kwamen. Ze werd nieuwsgierig en klopte aan, om te vragen welke les daar gegeven werd. De mevrouw die open deed vertelde dat ze Alexander Techniek lessen gaf en bood haar een proefles aan. Esther was 19 jaar en had op dat moment nog nooit van Alexander Techniek gehoord. Tijdens de les vond ze alle oefeningen een beetje vreemd, maar aan het einde van de les zei die mevrouw: “Speel nu eens iets op je viool?”. Tot Esthers verbazing klonk haar viool opeens drie keer zo goed. Dit overtuigde haar ervan dat ze, om een goede violiste te worden, deze lessen nodig had.

Tijdens haar Bachelor en Master degree bleef ze bijna wekelijks Alexander Techniek lessen houden en werd hier nog steeds elke les enthousiaster over. Ze had toen al de wens om ooit Alexander Techniek lerares te worden, maar aangezien dit een heel dure privé opleiding is, heeft ze eerst 10 jaar (internationaal) gewerkt als violiste voordat ze in 2012 besloot om de lerarenopleiding te gaan doen. Esther is gespecialiseerd in barokmuziek en werkt als gastdocente aan verschillende conservatoria op het gebied van historische uitvoeringspraktijk.

Zwemmen

Tijdens haar 3-jarige fulltime studie tot Alexander Techniek lerares aan ATCA te Amsterdam, www.atca.nl, hoorde Esther dat er in Londen een professioneel zwemmer was, Steven Shaw, die zwemles gaf gebaseerd op Alexander Techniek. Dit trok haar enorm aan, omdat Esther altijd gek op water is geweest en als studente ook als zeilinstructeur gewerkt had, en andere instructeurs had opgeleid. Ze ging naar Londen en werd binnen enkele lessen overtuigd van deze manier van zwemmen: het ging zoveel lichter en soepeler! Na positieve ervaringen tijdens verschillende workshops besloot zij daarom de lerarenopleiding bij Steven Shaw te gaan volgen.

Ze vertelt: “Vooral over de vlinderslag was ik verbaasd, omdat ik altijd dacht dat je voor de vlinderslag vreselijk sterk moest zijn.  De vlinderslag op de Shaw manier is echter heel licht, ook mensen met zwakke armspieren kunnen dit bereiken, en geeft een heerlijk gevoel aan je wervelkolom. Je beweegt je letterlijk zoals een dolfijn dat ook doet. Met behulp van de principes uit de Alexander Techniek en een goede timing komen de armen vlak over het water door de lucht naar voren… waardoor er veel minder weerstand ontstaat. Ik zou dan ook iedereen die tegen de vlinderslag opziet willen aanmoedigen om een cursus Vlinderslag te proberen, want je zult versteld staan!”

Toen bleek dat er op dat moment nog een andere Nederlander, ook musicus (hoornist) en Alexander Techniek docent, net was afgestudeerd als Shaw Methode leraar. Samen zijn zij Swim in Balance begonnen. 

Een jaar later studeerde Esther ook af als Alexander Techniek lerares en begon zij haar eigen praktijk Free-up in Haarlem. Ze is gespecialiseerd in musici met pijnklachten, maar geeft ook Alexander Techniek lessen aan mensen met andere beroepen.

PhD studie

In 2019 heeft Esther een fulltime scholarship gewonnen aan de Canterbury Christ Church University (UK) om een PhD studie te doen. Ze onderzoekt hoe violisten rond 1870 hun viool balanceerden op hun schouder. Haar hypothese is dat dit wellicht veel gezonder was dan hoe dit tegenwoordig gedaan wordt (gaat te ver om hier op in te gaan, zie haar website esthervisser.com). Momenteel is zij bezig met het afronden van deze studie.

Wat daarin overeenkomt met het zwemmen, is dat de manier hoe je iets uitvoert zo’n enorme impact heeft op het (sportieve of artistieke) resultaat. Zij hanteert in haar methode om de viool te balanceren precies dezelfde principes als bij het uitvoeren van een efficiënte zwemslag. Het lijken twee verschillende onderwerpen, maar in de kern is het precies hetzelfde.

Ze vertelt: “Veel violisten en andere mensen hebben last van schouders, nek en rug. De Alexander Techniek en onze manier van zwemmen bieden een veilige en gezonde ondersteuning bij zulke klachten en leert je een vaardigheid die je zelfstandig kunt blijven toepassen. Daarom vind ik het zo leuk om les te geven via deze methode: We leren de mensen iets waar ze voor de rest van hun leven plezier van zullen hebben.”

Opleidingen en certificaten

Aankomende cursussen

jan 10
jan 10
jan 10
jan 10

Oefenuurtjes

Er zijn op dit moment geen cursussen gepland


Meer over ons

Reviews

“Al jaren geprobeerd mezelf de borstcrawl aan te leren. Bij reguliere lessen wordt je als beginneling al snel “vergeten”. Esther leert je, op een ontspannen manier, een hele mooie slag aan zonder rug of schouders te forceren. Van watergewenning (drijven) tot de hele slag. Aanrader!”

- Hester

“De cursus heeft me echt doen beseffen dat des te meer je in lijn ligt in het water, des te comfortabeler zwemmen is. Heel blij dat ik dit geleerd heb, waarvoor dank!”

- Wilma

“Vakantie vieren en ook nog iets leren is nog nooit zo leuk geweest!”

- Esther (zwemvakantie)

“Leerzame cursus, aanrader!”

- Marjolein

“Eindelijk op een ontspannen manier aan mijn borstcrawl werken voorheen deed ik dit vooral op brute kracht maar nu via curcus en oefeningen van Swim in Balance gaat dit op een ontspannen wijze, erg blij mee.”

- Nard

“Deze bijzondere reis heeft me veel gebracht, dmv de Alexander zwemtechniek en de ontspannende manier van lesgeven ben ik weer vrienden met water geworden. Naast deze “herenigde vriendschap” zijn er ook andere prachtige mensen en ervaringen op mijn pad gekomen. Dank voor deze speciale week.”

- Sylvia (zwemvakantie)

“Mijn ervaring bij de cursus was de professionele aanpak van de juiste techniek aanleren, bij zowel de groepsinstructies als de individuele begeleiding en daarnaast de gezelligheid.”

- Janine

“Being always a bit afraid of the water, this has been really a life changing experience. I will not be doing the Olympics any time soon, but I definitely am happy with the outcome.”

- Monica

”De crawl basiscursus, vond ik een zeer fijne cursus, erg ontspannen setting, Niels is een fijne leraar met oog voor detail, en een duidelijke uitleg. Voor de cursus had ik geen ervaring met de borstcrawl, en nu kan ik op een goede en ontspannen manier de borstcrawl zwemmen, en heb ik de basis om deze slag op een goede manier te trainen. Ook buiten het bad heb ik baat bij de lichaamsbewustheid die je in deze methode meekrijgt, waardoor ik mij vaker bewust ben van mijn lichaamshouding, en die kan verbeteren.”

- Timo

“Leuke cursus. Je leert opnieuw zwemmen, maar wel op een constructieve manier. Heel leuk om te ontdekken dat je snel kan zwemmen met niet veel inspanning. En de crawl op deze manier is een prachtige slag.”

- Willemiek

“In kleine stappen, met goede instructie en stimulerende begeleiding in korte tijd de basis voor borst crawl geleerd.”

- Nel

“Prima lessen, leuk en effectief.”

- Pieter

“De zwemvakantie naar Kroatië was heerlijk! Goed weer, mooie mensen, iedere dag nieuwe dingen leren in het zout waterbad, leuke optionele activiteiten en genoeg vrij tijd om lekker je eigen gang te gaan. Perfect!”

- Lydia (zwemvakantie)

“Ik vond het een top ervaring om in zo’n korte tijd zoveel te leren! De lessen waren tegelijkertijd heel relaxed, helemaal vanuit ontspanning! Heerlijk! Ben paar maanden geleden geopereerd aan mijn rug, resultaat is niet goed, twijfelde om de lessen te gaan volgen, maar het heeft mij heel veel goeds gegeven! Een aanrader!”

- Saskia

“I was very happy with the front crawl level 1 course (in the swimming pool) as well as the 2 hour workshop in the lake ‘t Wed. Both have given me the skills to feel confident to swim laps in a pool or to swim in open water. Esther is a great instructor with patience and a passion for this sport. She is very relaxed and explains things in a concise and encouraging way. Anyone interested in improving their technique so you can swim more efficiently would benefit greatly from following Esther’s courses.”

- Sue

“Deze cursus vult de belofte helemaal in! Echt heel erg leuk en leerzaam om te doen.”

- Nicoline

“Perfecte cursus. Nooit gedacht dat iets waar ik al jaren vooruit mee wil, zo eenvoudig bijgebracht kon worden. Had ik jaren eerder willen doen.”

- Hans

“Een heerlijke mix van sportieve inspanning en ontspanning. Precies wat ik nodig had! Zon, zee, zout water en inspirerende zwemgenoten!”

- Annelies (zwemvakantie)

“Ik heb de Shaw Methode ervaren als subtiel, vriendelijk, logisch, natuurlijk, intelligent en effectief. De instructeurs zijn kalm en bedachtzaam. De techniek is opgebouwd uit bouwstenen waardoor je terug kunt vallen op de basis als je de techniek even kwijt bent.”

- Tess

“Esther heeft mij de basis geleerd van de borstcrawl in 6 lessen. De lessen zijn heel helder opgebouwd en zorgen ervoor dat je langzaam went aan een nieuwe gewoonte. De Shaw Methode zorgt voor een relaxte manier van zwemmen waarbij ontspanning het belangrijkst is. De gevorderden lessen hebben me verder laten werken aan mijn techniek en sindsdien spring ik met groot plezier en zelfverzekerdheid in het zwembad. Dank!”

- Patrick

“Als je dacht dat je kon zwemmen moet je dit eens proberen. Ontspannende technieken leer je van deskundige docenten in een prachtig zwembad aan de kust van Kroatië.”

- Nora (zwemvakantie)

“Een heerlijk uurtje ontspannen in het water entegelijkertijd meer feeling ontwikkelen. Mooi om te ervaren hoe effectief het toepassen van de Alexandertechniek op zwemmen is! Ik raad het allezwemliefhebbers aan.”

- Caroline