FAQ


Lees alle veelgestelde vragen:

Wij kiezen ervoor om iedereen veel persoonlijke aandacht te geven (max 8 deelnemers) en werken met de Alexander Techniek. Dit is iets anders dan gewoon zwemles. Het zwemmen is een middel tot een doel, namelijk dat je je eigen beweging en functioneren effectief leren aansturen. Je leert een manier van zwemmen die gezonder voor je is dan de conventionele manier van zwemmen en waarmee je veel energie bespaart. Bovendien kun je de principes uit de lessen toepassen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op de manier waarop je achter een computer zit.

Onze leraren hebben hier een intensieve opleiding voor gevolgd en zijn steeds bij je in het water. Je wordt hands-on begeleid. Onze leraren zijn hoogopgeleide mensen die zelf ook arts, musicus, etc zijn. We huren water dat heerlijk warm is en waar je kunt staan, zodat we langzame oefeningen voor je techniek kunnen doen zonder dat je het koud krijgt. Dit alles zorgt voor een hogere cursusprijs, maar je krijgt ook meer waarde voor je geld en je hebt in kortere tijd een beter resultaat. Bovendien ontvang je een serie video’s waarmee je na de cursus heel goed zelf verder kunt oefenen. We realiseren ons dat deze prijs niet voor iedereen is weggelegd, maar kiezen er toch liever voor om in optimale omstandigheden iets waardevols te leveren. Goedkoper zou dat niet kunnen. Incidenteel steunen we ook mensen die graag willen deelnemen maar het absoluut niet kunnen betalen, zoals professionele musici.

Ja, dat kan. Zowel als je lang van tevoren weet dat je een datum niet kunt, alsook als je onverwacht ziek wordt zijn er inhaalmogelijkheden. Mail in dit geval naar planning@swiminbalance.nl en onze medewerker zal je verschillende alternatieven bieden. Niet alle groepjes zijn helemaal volgeboekt. We gebruiken de resterende plaatsen om cursisten te helpen om hun gemiste les in te halen. Onze cursussen lopen synchroon, dus als je bijvoorbeeld de 5e les van een 6-weekse cursus mist, dan kun je in de week waarin jouw 5e les zou plaatsvinden op een andere dag diezelfde les bij een ander groepje volgen.

Dit hangt ervan af. Als je al kunt drijven op je rug en op je buik, en je durft met je hoofd onder water te gaan, dan kun je je meteen aanmelden voor bijvoorbeeld de basiscursus borstcrawl of de schoolslag cursus. We bouwen de zwemslag helemaal vanaf het begin op, je hoeft technisch nog niets te kunnen. Als je watervrees hebt of je kunt nog niet drijven (benen los van de vloer) dan raden we je aan om eerst de cursus Water Confidence te doen. Het is belangrijk dat je je eerst helemaal op je gemak voelt in het water. In de Water Confidence cursus leer je drijven, onder water uitademen, op je buik zwemmen met de benen van de borstcrawl zodat je je kunt voortbewegen zoals bij snorkelen, jezelf in het water omdraaien, etc.

Je hebt na deze cursus genoeg vaardigheden om prettig in een zwembad te kunnen zijn, bijvoorbeeld op vakantie. Je voelt je vrij in het water, je kunt er speelse bewegingen in maken en jezelf redden als je erin valt. Je kunt je ook voortbewegen in het water, zoals je snorkelt, met de beenbeweging van de borstcrawl, op je buik en op je rug.

Als je zwemmen echt als sport wil gaan doen, door bijvoorbeeld wekelijks baantjes te zwemmen, dan raden we je aan om na de Water Confidence cursus nog een cursus borstcrawl of schoolslag te doen, zodat je technisch op een mooie manier de betreffende zwemslag kunt zwemmen.

Alexander Techniek is een 100 jaar oude bewegingsleer, die veel wordt gebruikt door musici, acteurs, dansers en professionele sporters. Met deze techniek leer je zowel fysiek als mentaal effectiever functioneren. Het denken staat hierbij centraal. Je hersenen worden flink aan het werk gezet, terwijl de beweging daardoor voor je lichaam lichter en makkelijker wordt. Je leert bijvorbeeld over wanneer je kracht zet en wanneer juist niet (dit bespaart veel energie!). Je bewustzijn over het functioneren van je rug en je gewrichten wordt groter, waardoor je je lichaam efficiënter gebruikt. Je gaat ‘mindful zwemmen’, waarbij je met al je aandacht bij het zwemmen bent. De inzichten uit de zwemlessen zijn direct toepasbaar op dagelijkse handelingen zoals wandelen, achter een computer zitten, op je mobieltje kijken, lang staan, etc. Ook horen we vaak terug van leerlingen dat deze manier van bewegen (zeker in het water!) gunstige effecten heeft bij depressie en burn-out.

Ja. Op deze website zie je een overzicht van de vele overtuigende wetenschappelijke onderzoeken die zijn uitgevoerd over Alexander Techniek. Lessen Alexander Techniek hebben een positief effect hebben bij chronische nekklachten. Dit effect is ook een jaar na de lessen nog aantoonbaar. Dat blijkt uit een klinisch wetenschappelijk gerandomiseerd onderzoek onder 517 deelnemers, gepubliceerd op 3 november jl. in de Annals of Internal Medicine. Het driejarige onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteit van York, Engeland. Zie hier het volledige onderzoek.