OVER SWIM IN BALANCE


Over Swim in Balance

Achtergrond

Swim in Balance is in februari 2015 opgericht door twee Nederlandse professionele musici, die beiden ook Alexander Techniek leraar zijn: Hylke Rozema (hoornist) en Esther Visser (violiste).

Tijdens hun opleiding tot Alexander Techniek leraar zijn zij geïnteresseerd geraakt in de zwemmethode van Steven Shaw (UK) die zelf professioneel zwemmer en Alexander Techniek docent was. Als eerste uit Nederland hebben zij bij hem de opleiding tot Shaw Methode leraar gevolgd en zij hebben de methode in Nederland geïntroduceerd. Hylke heeft later toch voor een andere carrière gekozen en Esther leidt het bedrijf sinds 2017.

Esther heeft Steven Shaw jarenlang geassisteerd bij het opleiden van nieuwe Shaw Methode leraren in Engeland en Portugal. Swim in Balance heeft voor Nederland de exclusiviteit gekregen om deze methode aan te bieden. Esther leidt inmiddels zelf leraren op voor Swim in Balance en heeft een enthousiast en bekwaam lerarenteam om haar heen verzameld.

Duidelijke behoefte

In 2015 is Swim in Balance begonnen met het aanbieden van Shaw Methode lessen gedurende slechts één avond per week, in Amsterdam. De interesse was vanaf het begin overweldigend: De cursussen werden lang van te voren volgeboekt. Er bleek een enorme behoefte te zijn van mensen om op een efficiëntere en lang vol te houden manier te kunnen zwemmen. Het aantal mensen dat schouder- en nekklachten heeft en daar via zwemmen iets aan wil doen bleek ook heel groot te zijn.

Gedurende dezelfde periode werd het open water zwemmen ook steeds populairder, mede door de record poging van Maarten van der Weijden om de elfstedentocht te zwemmen. De methode die Swim in Balance gebruikt bleek daar heel goed bij aan te sluiten. Al snel is het aantal lesavonden uitgebreid en inmiddels heeft Swim in Balance cursuslocaties in drie steden: Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Op bijna elke dag in de week wordt er nu lesgegeven. De ambitie is om over vijf jaar locaties te hebben in tien verschillende steden verspreid over heel Nederland.

In 2017 hoorde Esther van een bevriende Kroatische Alexander Techniek docente dat er helemaal in het zuidpuntje van Istrië een hotel aan zee lag, met een grotendeels ongebruikt 25 meter binnenzwembad. Dit bad had precies de juiste diepte en temperatuur die nodig zijn voor de methode die Swim in Balance gebruikt. Esther is gaan kijken en het bleek inderdaad perfect. Sinds de zomer van 2017 biedt Swim in Balance daarom jaarlijks ook drie zwemvakanties van een week aan, waarbij de Nederlandse deelnemers in Kroatië een week lang elke dag les krijgen: een leuke formule. Tijdens de afgelopen zwemvakantie in september 2021 gingen er 26 deelnemers mee.

Aankomende cursussen

jan 10
jan 10
jan 10
jan 10

Oefenuurtjes

Er zijn op dit moment geen cursussen gepland


Meer over ons

Reviews

“Al jaren geprobeerd mezelf de borstcrawl aan te leren. Bij reguliere lessen wordt je als beginneling al snel “vergeten”. Esther leert je, op een ontspannen manier, een hele mooie slag aan zonder rug of schouders te forceren. Van watergewenning (drijven) tot de hele slag. Aanrader!”

- Hester

“De cursus heeft me echt doen beseffen dat des te meer je in lijn ligt in het water, des te comfortabeler zwemmen is. Heel blij dat ik dit geleerd heb, waarvoor dank!”

- Wilma

“Vakantie vieren en ook nog iets leren is nog nooit zo leuk geweest!”

- Esther (zwemvakantie)

“Leerzame cursus, aanrader!”

- Marjolein

“Eindelijk op een ontspannen manier aan mijn borstcrawl werken voorheen deed ik dit vooral op brute kracht maar nu via curcus en oefeningen van Swim in Balance gaat dit op een ontspannen wijze, erg blij mee.”

- Nard

“Deze bijzondere reis heeft me veel gebracht, dmv de Alexander zwemtechniek en de ontspannende manier van lesgeven ben ik weer vrienden met water geworden. Naast deze “herenigde vriendschap” zijn er ook andere prachtige mensen en ervaringen op mijn pad gekomen. Dank voor deze speciale week.”

- Sylvia (zwemvakantie)

“Mijn ervaring bij de cursus was de professionele aanpak van de juiste techniek aanleren, bij zowel de groepsinstructies als de individuele begeleiding en daarnaast de gezelligheid.”

- Janine

“Being always a bit afraid of the water, this has been really a life changing experience. I will not be doing the Olympics any time soon, but I definitely am happy with the outcome.”

- Monica

”De crawl basiscursus, vond ik een zeer fijne cursus, erg ontspannen setting, Niels is een fijne leraar met oog voor detail, en een duidelijke uitleg. Voor de cursus had ik geen ervaring met de borstcrawl, en nu kan ik op een goede en ontspannen manier de borstcrawl zwemmen, en heb ik de basis om deze slag op een goede manier te trainen. Ook buiten het bad heb ik baat bij de lichaamsbewustheid die je in deze methode meekrijgt, waardoor ik mij vaker bewust ben van mijn lichaamshouding, en die kan verbeteren.”

- Timo

“Leuke cursus. Je leert opnieuw zwemmen, maar wel op een constructieve manier. Heel leuk om te ontdekken dat je snel kan zwemmen met niet veel inspanning. En de crawl op deze manier is een prachtige slag.”

- Willemiek

“In kleine stappen, met goede instructie en stimulerende begeleiding in korte tijd de basis voor borst crawl geleerd.”

- Nel

“Prima lessen, leuk en effectief.”

- Pieter

“De zwemvakantie naar Kroatië was heerlijk! Goed weer, mooie mensen, iedere dag nieuwe dingen leren in het zout waterbad, leuke optionele activiteiten en genoeg vrij tijd om lekker je eigen gang te gaan. Perfect!”

- Lydia (zwemvakantie)

“Ik vond het een top ervaring om in zo’n korte tijd zoveel te leren! De lessen waren tegelijkertijd heel relaxed, helemaal vanuit ontspanning! Heerlijk! Ben paar maanden geleden geopereerd aan mijn rug, resultaat is niet goed, twijfelde om de lessen te gaan volgen, maar het heeft mij heel veel goeds gegeven! Een aanrader!”

- Saskia

“I was very happy with the front crawl level 1 course (in the swimming pool) as well as the 2 hour workshop in the lake ‘t Wed. Both have given me the skills to feel confident to swim laps in a pool or to swim in open water. Esther is a great instructor with patience and a passion for this sport. She is very relaxed and explains things in a concise and encouraging way. Anyone interested in improving their technique so you can swim more efficiently would benefit greatly from following Esther’s courses.”

- Sue

“Deze cursus vult de belofte helemaal in! Echt heel erg leuk en leerzaam om te doen.”

- Nicoline

“Perfecte cursus. Nooit gedacht dat iets waar ik al jaren vooruit mee wil, zo eenvoudig bijgebracht kon worden. Had ik jaren eerder willen doen.”

- Hans

“Een heerlijke mix van sportieve inspanning en ontspanning. Precies wat ik nodig had! Zon, zee, zout water en inspirerende zwemgenoten!”

- Annelies (zwemvakantie)

“Ik heb de Shaw Methode ervaren als subtiel, vriendelijk, logisch, natuurlijk, intelligent en effectief. De instructeurs zijn kalm en bedachtzaam. De techniek is opgebouwd uit bouwstenen waardoor je terug kunt vallen op de basis als je de techniek even kwijt bent.”

- Tess

“Esther heeft mij de basis geleerd van de borstcrawl in 6 lessen. De lessen zijn heel helder opgebouwd en zorgen ervoor dat je langzaam went aan een nieuwe gewoonte. De Shaw Methode zorgt voor een relaxte manier van zwemmen waarbij ontspanning het belangrijkst is. De gevorderden lessen hebben me verder laten werken aan mijn techniek en sindsdien spring ik met groot plezier en zelfverzekerdheid in het zwembad. Dank!”

- Patrick

“Als je dacht dat je kon zwemmen moet je dit eens proberen. Ontspannende technieken leer je van deskundige docenten in een prachtig zwembad aan de kust van Kroatië.”

- Nora (zwemvakantie)

“Een heerlijk uurtje ontspannen in het water entegelijkertijd meer feeling ontwikkelen. Mooi om te ervaren hoe effectief het toepassen van de Alexandertechniek op zwemmen is! Ik raad het allezwemliefhebbers aan.”

- Caroline