
WAAROM ZWEMLES VOOR VOLWASSENEN?
In Nederland denken veel mensen dat kinderen, na het halen van hun zwemdiploma’s als kind, ‘kunnen zwemmen’… En zelfs als ze dan later als sport wekelijks naar het zwembad gaan, blijven ze zwemmen op de manier die ze als kind geleerd hadden; vaak de schoolslag met het hoofd boven water. Bij Swim in Balance zien we dit anders. Na het halen van je zwemdiploma’s kun je jezelf redden als je onverhoopt in het water valt en kun je min of meer vooruit komen als je daarna ergens heen wil zwemmen. Ook kun je op vakantie in een zwembad chillen. Als je echter baantjes wil trekken om lekker te sporten of aan je gezondheid te werken, heb je niet genoeg aan een zwemdiploma en heb je een goede zwemtechniek nodig.
Betere zwemtechniek voor volwassenen
Voor de schoolslag houdt dit in dat je elke slag onder water duikt, om je nek te ontlasten en gestroomlijnder te bewegen. Dit is vele malen beter voor je nek en rug dan wanneer je steeds je hoofd boven water houdt, zoals bij de kinderlessen wordt aangeleerd. Voor de crawl houdt dit in dat je de coördinatie van je armbeweging goed begrijpt en niet zomaar gaat ‘molenwieken’.
Het zwemmen van de borstcrawl is een complexe vaardigheid die je niet zomaar even jezelf aanleert door de zwemmers op YouTube na te doen. Als je langere tijd crawl wil zwemmen, is het van belang dat je mooi horizontaal in het water ligt, genoeg roteert met je romp, niet te hard werkt met je benen enzovoort. Dit is heel anders dan de sprinttechniek bij borstcrawl. Bij Swim in Balance vinden we het dan ook heel belangrijk dat hier onderscheid tussen wordt gemaakt.
‘De borstcrawl’ zwemmen bestaat niet: de vraag is welke stijl borstcrawl je gebruikt en voor welk doel. Steeds meer volwassenen realiseren zich dit en beseffen dat ze eigenlijk een betere zwemtechniek nodig hebben. Dat is dan ook de meest voorkomende reden dat volwassenen zwemcursussen volgen bij Swim in Balance.
Volwassenen die nooit hebben leren zwemmen
Een andere goede reden om als volwassene zwemles te nemen, is als je als kind nooit hebt leren zwemmen. Nu er steeds meer expats en immigranten in Nederland wonen, komt het vaker voor dat ouders hun kinderen naar zwemles brengen, maar zelf nooit hebben leren zwemmen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren als je met je kinderen naar een zwembad wil gaan maar zelf niet ‘watervrij’ bent. Bovendien is dat bijvoorbeeld tijdens vakanties niet leuk.
Voor deze volwassenen zijn onze zwemcursussen heel geschikt, omdat we echt bij de basis beginnen en dan in 6 weken de betreffende zwemslag stap voor stap opbouwen. Je hoeft dus nog niets te kunnen qua zwemmen. Soms is dit zelfs een voordeel, omdat je ook geen eerdere zwemtechniek hoeft af te leren of te veranderen. Je leert het in één keer mooi aan.
Volwassenen met watervrees
Sommige volwassenen kunnen wel zwemmen, maar hebben door een traumatische ervaring watervrees opgelopen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je bijna verdronken bent bij een bootongeluk of vroeger door vriendjes onder water bent getrokken. Dit soort ervaringen worden in je geheugen opgeslagen en het is lastig om je dan nog echt ontspannen te voelen in het water. Het gevolg is vaak dat volwassenen jarenlang niet meer gezwommen hebben en het water niet in durven.
De methode die wij gebruiken is gebaseerd op Alexander Techniek. Deze techniek werkt heel goed bij verschillende soorten angst, zoals vliegangst, angst voor spinnen en hoogtevrees. Door op de spanning in je nek te letten en jezelf bepaalde mentale opdrachten te geven, kun je binnen 6 weken over je watervrees heen komen in de cursus ‘Water Confidence’. Je leert in deze cursus drijven op je buik en op je rug, omdraaien, onder water gaan met je hoofd zonder water in je neus te krijgen enzovoort.
Pas als je je helemaal veilig voelt in het water, ben je in staat om op informatie op te nemen om een mooie zwemslag te leren. We raden dan ook aan dat volwassenen die water griezelig vinden eerst deze cursus doen voordat zij een 6-weekse cursus schoolslag, borstcrawl of vlinderslag gaan doen bij ons.